20110610

Read and heed;Miss Prejudice vs Miss Optimist

Dalam sesetengah perkara,saya boleh jadi Miss Optimist yang sangat menyokong dengan bagi hujah-hujah relevannya sesuatu isu.Dalam sesetengah perkara juga saya boleh jadi Miss Prejudice yang akan mempersoalkan 1 juta 1 sebab dan alasan kenapa mengapa itu ini.

Prejudice:Unreasonable feelings,opinions,or attitudes,especially of a hostile nature,regarding a racial or national group.

Optimist:The tendency to expect the best and see the best in all things.

Recently,i chatted with my friend,Afina Kassim.Ok hold down.Kelakar kan chatted tu..Kiut sangat.Chatted.HAHA.Ok dah dah.

Saya sangat prejudis terutama apabila melihat tak boleh mention-lah.Nanti orang meluat dengan saya.
Terlalu prejudis sampai macam kalau terkena kat batang hidung sendiri nanti macam mana?Batang hidung sendiri pun dah la tak cukup panjang.Agak-agaklah.

Sikap ini terbawa-bawa sampai fikir cari gali 1001 sebab mengapa diorang kecik-kecik lagi dah pergi dating.Hinggalah tiba pada satu ketika,mentol bercahaya ada di atas kepala.

Selalu sangat kita baca dalam majalah-majalah Manggis,Mempelam,Klio,Tujuh Belas,Bulan Kecil,Dalam Trend(semua majalah ini tiada dalam pasaran) mesti terpampang kat front page tajuk ;
10 tips memikat jejaka idaman
10 tips nampak menarik pada dating pertama

Sampai rasa takut nak beli sebab takut orang ingat kita beli sebab nak dapatkan tips tu.HAHA

Cuba tips 10 tips memikat jejaka idaman tu ditukar dengan;

10 tips mendapat mimpi indah
10 tips menjadi kaya
10 tips lulus interview biasiswa JPA,MARA
10 tips menjadi anak solehah
10 tips melembutkan hati guru supaya tidak dibebani dengan assignments
10 tips menjadi hot
10 tips mendapat lesen kapal terbang
10 tips mencuci pakaian
10 tips menjimatkan elektrik
10 tips mengemas bilik tongkang pecah
10 tips menjadi kurus dengan makan banyak
10 tips mendapat duit dengan cara mudah
10 tips menjadi boss
10 tips melawan nafsu shopping
10 tips bangun awal
10 tips download lagu movies dalam jangka masa pendek
10 tips menjadi jutawan
10 tips memiliki iPad dengan mudah
10 tips menunggang basikal
10 tips menanam pokok bunga
10 tips membuat revision dengan pantas dan cemerlang
10 tips menjadikan wajah terpampang di muka hadapan surat khabar
10 tips khatam Quran dengan cepat
10 resipi termudah,terlazat,tercepat untuk disediakan

dan banyak lagi 10 tips 100 tips 1000 tips..

Tapi Miss Afina Kassim cakap cuba kita amik dari sudut positifnya.Tips-tips tu sebenarnya membantu kita untuk memperbaiki kelemahan dan kekurangan kita.Membantu kita untuk menjadi lebih baik.Membantu kita untuk lebih berkeyakinan dalam melakukan sesuatu tindakan.Membantu kita memikirkan baik buruk sesuatu perkara.Janganlah asyik memandang semua perkara dari sudut negatif.Dalam 10 tips tu,ada yang boleh diambil untuk menjadikan diri kita lebih baik dari semalam,kelmarin,tahun lepas.Jadi,marilah kita ke kedai buku berhampiran. Eh beli Solusi pun ok jugak.

Dan saya lagi prejudis dengan mereka yang terlalu emo sibuk nak belajar overseas tapi tak dapat.Fikirlah.Kerajaan tak cukup duit nak tanggung kita semua belajar kat overseas.You know.Belajar overseas tu,bayar mahal gila.Duit diorang je dah mahal.Kalau semua nak belajar kat overseas,habis tu,universiti-universiti kita yang terulung agung lagi terbaiiiiikkkkk tu siapa nak masuk?Lecturers dan pembantu-pembantu makmal tu datang nak tengok siapa buat experiment?Stoik?Totot?Anak-anak stoik?Anak-anak Murni Woot?Hah?Siapa?

Siapa lagi kalau bukan saya.HAHA.Pergilah korang nak belajar overseas sangat kan.Pergilah pergilah.Galilah mana-mana tanah yang boleh dijumpai gas asli,bijih timah,petroleum.Bolehlah buat petrol station.Cukup bulan bolehlah buat tambang pergi belajar sana.

Belajar kat Malaysia pun dah cukuplah kut.Boleh raya dengan mak makan rendang ketupat palas dodol buah durian.Tak payah nak beli tambang mahal-mahal nak pergi balik.Tak payah nak skype dengan mak.Kang kalau mak tak pandai skype macamana?Kalau internet connection fail for 5 years,macamana?

See..prejudis sungguh.

Perkara-perkara yang saya selalu jadi Miss Optimist ialah seperti













.....loading...buffering...














Dang!Takde?Taklah.Lupa je.Banyak sangat tidur.






Haha.Ni kes virus gambar Adz.


Wassalam.

4 comments:

Farah Adilah said...

wow! that is SOMETHING! i love....the way u convey things..heee.miss author-to-be

Tears Breaker said...

hahaha... eh, bila u ambil picture itu? and well, one from me, thinking positive makes me happy. so, why must make life so complicated with over-justifying when Allah do gives you a simple and beautiful life to treasure it.:)

daly said...

ada la amik...your words...saya amik mase 5 min nak faham.haha

Tears Breaker said...

i nak gambar tuh. mms please. kalau keberatan, emailkan boleh. :) eh, y 5 min? susah nak faham yeh?